• direccion@tendentcia.es | 934 269 232 | 681 358 114 | c/ Viladomat, 73

Quins són els problemes bucals més freqüents en els esportistes?

Quins són els problemes bucals més freqüents en els esportistes?

Quins són els problemes bucals més freqüents en els esportistes? 784 295 Tendentcia

Càries Dental: Major predisposició, en aquelles disciplines que requereixen del consum de productes d’alt rendiment calòric i alt contingut en sucres i carbohidrats (Barres energètiques, gels i fruites). Sumant a la hidratació amb begudes energètiques, hidratants i sucs de fruites. S’ha de mantenir un equilibri entre “la quantitat i freqüència” en el consum de sucres, carbohidrats i begudes glucosades i àcides, ja que això pot incidir directament i proporcionalment a l’estat de les dents i genives.

Alteració de la Saliva: Una recent investigació publicada per The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, assenyala que els esportistes durant la pràctica d’exercici físic intens experimenten un canvi en la composició química de la saliva (PH més alcalí) acompanyada d’una reducció en la seva quantitat. El que s’associa a una major formació de càlcul (plaques de tosca) al voltant de les dents, geniva i os, amb la conseqüent predisposició a patir trastorns bucodentals associats (Periodontitis- Carles).

Estètica- autoestima- Trastorns Digestius: La pèrdua o absència de peces dentals afecta en gran mesura el procés digestiu, el qual comença amb la masticació dels aliments, quan aquests no són triturats degudament, poden ocórrer errors expressats en trastorns digestius i mala utilització dels aliments subministrats.

D’altra banda, l’estètica és molt important en algunes disciplines esportives com la natació sincronitzada i la gimnàstica artística. De tal manera, igual que la població en general, la pèrdua de peces dentals, pot tenir una importància significativa en l’autoestima dels esportistes.

Traumatismes- Desgast – Fractura- Deteriorament Dental: Esports d’impacte o contacte físic directe exposen als esportistes a patir traumatismes a la cara-cap-coll. Podent ocasionar fractura dental, avulsió (pèrdua de dents), i fins i tot fractura de l’os maxil·lar, la mandíbula i ATM. Un exemple d’aquestes activitats són: Boxa, lluita lliure, Arts marcials. Futbol, ​​Futbol americà, rugbi. Bàsquet. Water-polo. Castellers Hoquei (sobre gel, patins). Motociclisme. Esquí Gimnàstica artística.

També hi són presents els “microtraumatismes o petits traumes”, es produeixen de manera sistemàtica, repetida i silenciosa, ocasionant desgast, fissures o fractures en les dents. En conseqüència, poden acabar provocant sensibilitat, dolor i fins i tot alteracions en la polpa dental (nervi de la dent).

Bruxisme- estrès- tensió- sobrecàrrega muscular: Practicar alguns esports, programes d’entrenament mantinguts, competicions, eliminatòries, finals, tornejos etc., sol generar una sobrecàrrega emocional a causa de la pressió psicològica a la qual se sotmeten els atletes generant Estrès i Tensió . Una manera d’expressar aquesta tensió, és produint un apretament dels músculs masticatoris (masseters, pterigoideos) i dents, parafunció coneguda com “Bruxisme”. Aquest no només afecta les dents, també provoca dolors a nivell de la musculatura del cap, coll i esquena. En ocasions aquesta parafunció es veu incrementada quan apareix l’Estrès Situacional propi de cada esport. Exemples: Esforç físic màxim – Aixecament de pesos Gran acceleració – Esquí (Eslàlom), pilot de carreres Impactes – Boxa, rugbi

Queixals del seny o tercer molar: La seva erupció va des dels 18-24 anys aproximadament, edat d’intensa pràctica esportiva i alta exigència, de manera que els processos dolorosos, inflamatoris i infecciosos associats a les queixals del seny podrien ser un handicap a prendre en compte en el marc d’una competició, eliminatòria, etc.

A Tendentcia oferim un pla d’exàmens, control i prevenció adreçat als esportistes de qualsevol nivell, amb la finalitat de prevenir i evitar l’aparició o coincidència de trastorns bucals, episodis dolorosos i / o infecciosos amb el calendari esportiu que puguin frustrar una competició.

Finalment, destaquem el valor dels “Protectors Bucals”, per protegir i ajudar a canalitzar l’estrès / tensió que suposa realitzar certes pràctiques esportives, a més de prevenir lesions per cops o impactes a nivell de dents, geniva llavis i ATM. Els protectors bucals que oferim als nostres pacients són personalitzats i a mida per a cada pacient, d’aquesta manera, podem garantir una major protecció i seguretat.