• direccion@tendentcia.es | 934 269 232 | 681 358 114 | c/ Viladomat, 73

Per què no deixar que et treguin una dent que no es mou?

Per què no deixar que et treguin una dent que no es mou?

Per què no deixar que et treguin una dent que no es mou? 1200 628 Tendentcia

 

 

Quan hem d’extreure peces els dentistes?

1. A conseqüència d’una càries:
Una de les principals raons per a extreure una dent és la presència d’una càries sota una dent que prèviament ja s’havia tractat per càries. Pot ser que la dent estigués endodonciado o pot ser que només empastat, però en tot cas, quan a una dent ja se li ha fet tractament i sota aquest tractament surt una altra càries, és més probable que ja no quedin més recursos per a salvar la peça.
Altres vegades pot succeir que la càries afecti una dent prèviament intacta. En aquest cas és menys probable que hàgim de fer l’extracció ja que en principi encara disposem d’alternatives. No obstant això, a vegades la càries ja és tan extensa que no hi ha res a fer.
Finalment pot succeir que la dent afectada per càries no sigui necessari per qüestions funcionals i en aquest cas l’extracció pot ser el millor tractament. No obstant això, aquest supòsit és poc probable i es dóna sobretot o en queixals del judici o en pacients majors que ja han perdut algunes dents en boca.

2. A conseqüència de malaltia periodontal:
La malaltia periodontal és una malaltia infecciosa que EN ABSÈNCIA DE TRACTAMENT provoca la pèrdua de l’os que suporta a la dent. En determinats casos, on la malaltia ha avançat molt, la dent presentarà molta mobilitat i en aquests casos, efectivament, el millor tractament serà l’extracció.

3. A conseqüència d’una fractura:
Aquest és un dels casos més complexos de diagnosticar tret que la fractura sigui molt evident o conseqüència d’un accident o traumatisme. A vegades succeeix que el pacient sent molèsties en una dent (sol ser premolar o molar) però no hi ha càries ni tractament previ que justifiqui aquestes molèsties. En aquests casos és possible que la dent estigui fissurada i se sol optar per l’extracció. No obstant això, a vegades es pot endodonciar la peça i fer una corona tenint molt clar el pacient que es tracta d’un tractament a mitjà termini.

4. Per raons estratègiques:
Succeeix a vegades que amb la finalitat de poder realitzar un tractament en millors condicions o més ràpid s’opta per l’extracció d’una dent mantenible que igual està mal posicionat o té el que els dentistes diem un pronòstic reservat. En aquests casos igual és millor, per a donar una resposta a llarg termini més fiable, extreure aquesta dent i no incloure-la en el tractament final.

5. Per fracàs de tractaments antics:
Segurament una de les causes més comunes és l’extracció de dents que formen part de tractaments molt antics que han fallat totalment o parcialment i que en estar ja “tocats” no permeten molt joc el/la dentista que busca donar al seu pacient una resposta estable a llarg termini.

Com puc saber, com a pacient, que la peça que m’extrauran no té una altra solució?

1. Si et llevaran una dent per càries:
Demana al dentista que et faci una radiografia en la qual puguis veure (ja sabem que  no entens, però les càries es veuen bastant bé) la magnitud de la càries.
Fixa’t en si la dent a extreure té ja un altre tractament. Si no està endodonciada igual encara hi ha una possibilitat, també es pot fer una corona en cas que prèviament hi hagués un simple empastament.
També li pots demanar que t’ensenyi amb un mirall la càries, encara que no sempre és fàcil.
En tot cas, demana que t’expliquin molt bé les raons de l’extracció i per què no existeixen alternatives. És també molt important i ajuda molt que puguis veure sobre la teva radiografia recentment presa la dent a extreure.

2. Si te l’extrauran per malaltia periodontal:
En aquest cas sí que és fàcil, SI LA TEVA DENT NO ES MOU QUE NO SE T’OCORRI LLEVAR-TE-LA! És més, ni tan sols, encara que es mogui una miqueta t’ho hauries de llevar ja que aquesta mobilitat petita, que els periodoncistas diem mobilitat I o fins i tot II, es resol gairebé sempre en realitzar el tractament periodontal. Només les dents que es mouen molt, diguem que els pots moure amb la força de la llengua, serien dents per a extracció.

3. En la resta dels casos:
En la resta dels casos serà més difícil tenir clar si es deu o no realitzar l’extracció, però en tot cas és molt important que tu, com a pacient, sol·licitis tenir el màxim d’informació.

Per a qualsevol dubte o consulta no dubtis a posar-te en contacte amb nosotr@s.