• direccion@tendentcia.es | 934 269 232 | 681 358 114 | c/ Viladomat, 73

Retenidors Dentals: Tipus, Durada i Manteniment

Retenidors Dentals: Tipus, Durada i Manteniment

Retenidors Dentals: Tipus, Durada i Manteniment 1200 628 Tendentcia

Si has rebut un tractament d’ortodòncia o estàs pensant a començar un has de saber que en finalitzar l’ortodòncia hauràs de portar uns retenidors dentals per a mantenir el resultat estètic i funcional del tractament.

És possible que tinguis diverses preguntes sobre els tipus de retenidors dentals que hi ha, sobre com es renten i fins i tot quant duren.

Per a això hem creat aquest article que farà de guia sobre els retenidors en l’ortodòncia.

Què són els retenidors en ortodòncia i per a què serveixen?

Els retenidors són elements de fixació que s’utilitzen una vegada finalitzada l’ortodòncia per a evitar que les dents tornin a moure’s a posicions no desitjades.

Tradicionalment no es donava la importància que se li dóna avui dia a la retenció que es considera una fase més del tractament. De fet, és molt comú que els ortodoncistas facin retractament en pacients que van portar ortodòncia fa anys però que a causa de l’absència d’elements de retenció tornen a tenir les dents mal posicionades.

I és que o bé perquè en el seu moment no es va donar la importància suficient a la retenció, o bé perquè el pacient va deixar d’utilitzar-la en algun moment, la veritat és que, sense aquesta mena de aparatología, el tractament d’ortodòncia perd eficàcia amb el pas del temps.

Tipus de retenidors dentals

En general els retenidors ortodòntics poden ser fixos o amovibles.

Retenidors dentals fixos
Els retenidors fixos són unes barres de fil ferro que es col·loquen per darrere de les dents anteriors sobretot en l’arcada inferior, però a vegades també en l’arcada superior.

Aquests fil ferros s’adhereixen a la dent a través d’un adhesiu i romanen fixos, invisibles i gens molestos al llarg dels anys.

Retenidors dentals amovibles
Normalment aquest tipus de aparatología s’emporta durant la nit, encara que en les fases inicials, res més finalitzar el tractament, sol emportar-se durant tot el dia.

Altres tipus de retenidors
Existeixen un altre tipus de retenidors amovibles, anomenats plaques de Hawley que, encara que són cada vegada menys freqüent encara s’utilitzen, sobretot en nens que s’han realitzat tractament amb brackets.

Quant temps s’han d’emportar els retenidors en ortodòncia?

A causa de la tendència natural de les dents a moure’s si no tenen cap mena de barrera, els retenidors hauran d’emportar-se de manera permanent una vegada finalitzat el tractament d’ortodòncia.

No obstant això, pel fet que són molt poc molestos i invisibles la veritat és que aquesta premissa té poques implicacions per al pacient més enllà que 1 vegada a l’any haurà d’acudir a la consulta a fer manteniment o canviar retenidors antics en mal estat.

Com es netegen els retenidors?

Quant a la higiene, els retenidors fixos es netegen dins del protocol diari d’higiene dental del pacient. És a dir, quan et rentes les dents.

L’única cosa important per a tenir en compte és que en la zona on està inserit el fil ferro s’acumula més placa bacteriana i per tant ha d’insistir-se amb més atenció.

En canvi, els retenidors amovibles es netegen amb el mateix raspall del pacient una vegada retirats de la boca, s’esbandeixen amb aigua i es guarden en la seva caixa pertinent fins a la nit següent.

Dins de les visites anuals de control  és recomanable que els pacients es facin també higienes dentals professionals per a ajudar a mantenir la salut general de la seva boca.

Els retenidors duren per sempre?

Finalment és molt important que el pacient entengui que els sistemes de retenció ortodóncica han de refer-se cada cert temps ja que o bé es trenquen, s’enlairen o perden la seva capacitat de retenció.

En tot cas aquest tipus de reparacions són senzilles i poc costoses per al pacient i no obstant això tenen un gran impacte en l’estabilitat del resultat estètic i funcional del tractament.

Si has portat aparells o estàs pensant  començar un tractament d’ortodòncia  a Barcelona, et convidem que demanis una cita i analitzarem el teu cas sense cap compromís.