• direccion@tendentcia.es | 934 269 232 | 681 358 114 | c/ Viladomat, 73

SI TINC HIPOPLÀSIA DENTAL, COM SOLUCIONO LA PÈRDUA D’ESMALT?

SI TINC HIPOPLÀSIA DENTAL, COM SOLUCIONO LA PÈRDUA D’ESMALT?

SI TINC HIPOPLÀSIA DENTAL, COM SOLUCIONO LA PÈRDUA D’ESMALT? 820 312 Tendentcia

QUÈ ÉS LA HIPOPLÀSIA DENTAL? 

La hipoplàsia és un defecte de les dents que comporta que aquestes tinguin menys quantitat d’esmalt del que és habitual.

 Aquesta alteració té lloc durant el desenvolupament de la dent i, més concretament, en el procés de formació de l’esmalt. Per tant, la hipoplàsia dental apareix abans que la peça dental erupcioni. 

 

COM ES MANIFESTA AQUEST DEFECTE? 

La hipoplàsia de l’esmalt pot donar lloc tant a taques blanques o marrons com a solcs a les dents.  

 

QUÈ ÉS L’ESMALT DENTAL? 

Recordem què és exactament l’esmalt de les dents.

L’esmalt és la capa més superficial o externa de la peça dental. Està compost per un mineral anomenat hidroxiapatita, que és el més dur del cos humà.

D’altra banda, anem a aclarir que encara que l’esmalt formi la capa més visible de la peça dental ,ja que és la part externa, aquest no és el principal responsable del color de la dent.

Això es deu al fet que l’esmalt és una capa translúcida. Per tant, la peça dental deu el seu color a la dentina, una capa més interna el to ve determinat per la genètica de la persona.

 

CAUSES DE LA HIPOPLÀSIA DE L’ESMALT

Com ja hem esmentat prèviament, la hipoplàsia dental té lloc durant el desenvolupament de l’estructura de la dent.

L’alteració es deu al fet que en aquest període es va produir una situació o circumstància propícia per a la seva aparició.

Exemples d’aquestes situacions o circumstàncies serien la malnutrició, una infecció, la febre o una malaltia. 

Per tant, podem dir que durant la infantesa el nostre organisme va experimentar un problema que va tenir com a conseqüència la hipoplàsia dental. 

A causa de que aquest defecte va poder ser degut a diferents motius i al fet que es va desenvolupar en una etapa primerenca de la nostra vida, en moltes ocasions és difícil determinar la causa exacta que el va originar.

 

QUINES CONSEQÜÈNCIES TÉ AQUESTA ALTERACIÓ?

 L’esmalt  té una funció protectora. És a dir, aquesta capa és responsable de protegir les dents contra agressions externes, com poden ser els àcids i la placa bacteriana. 

Això fa que una menor quantitat d’esmalt converteixi a la dent en més propensa a patir problemes com les càries o les malalties periodontals (gingivitis o periodontitis). 

 

TRACTAMENT I SOLUCIONS PER A LA PÈRDUA D’ESMALT

Abans de detallar les solucions per a la hipoplàsia dental, és convenient recordar la importància de tenir cura del esmalt.

 Això es deu al fet que, si es danya o deteriora, no es regenera per si mateix. 

Per tenir cura de l’esmalt és convenient seguir uns bons hàbits d’alimentació, com poden ser evitar l’abús del sucre o el consum d’aliments molt durs. Mentre el sucre és el principal causant de la càries, els aliments molt durs poden trencar o fissurar l’esmalt.Un cop recordat això, anem a detallar les solucions a les taques -blancas o marrones- i als solcs a les dents provocats per la hipoplàsia.

 Aquests tractaments variaran en funció del grau d’afectació de l’esmalt i poden ser els següents:

  • Segellat dental

Serveixen per  protegir la superfície afectada per la hipoplàsia i s’utilitzen quan els signes d’aquesta són molt lleus.

  • Blanquejament dental

Es porta a terme quan les taques a les dents són blanques. D’aquesta manera, el blanquejament dental aconsegueix que totes les dents tinguin un color més uniforme.

  • Microabrasió dental

Aquest és un tipus de tractament al qual es recorre quan les taques són severes. Consisteix en polir la capa de l’esmalt que està danyada, de manera que eliminem la taca. Posteriorment, la capa de la dent polida s’omplirà amb composite. 

  • Carilles o corones dentals

Quan el dany és molt sever, caldrà recórrer a altres solucions com les carilles o les corones dentals.Tant les carilles (porcellana o composite) com les corones (porcellana, metall-porcellana o zirconi) són tractaments completament personalitzats. Per tant, aspectes com el color, el material, la mida o la forma es planifiquen en funció de les necessitats de cada pacient. 

  • Implants dentalsEls implants serien l’últim recurs que s’hauria d’utilitzar, ja que el més recomanable per al pacient és que conservi les seves dents. No obstant això, quan el deteriorament de la peça dental és extrem, sí que cal contemplar la possibilitat d’extreure-la i col·locar un implant. Igual que en el cas anterior, aquest tractament és completament individualitzat en funció del pacient.  De la mateixa manera que hi ha diverses causes que provoquen la hipoplàsia de l’esmalt, hi ha diferents formes de tractar-la. 

Per tant, si presentes taques o solcs a causa d’aquest problema, et recomanem una consulta a la nostra clínica dental. D’aquesta manera, els especialistes en Estètica podran examinar-te i determinar quin és el tractament més adequat per a tu.